Je hebt vast wel eens van Fermenteren gehoord, maar wat is dit nu ook al weer? Langer houdbaar maken van een voedingsmiddel? Iets wat je oma en voorgaande generaties altijd deden. Dat klopt, fermenteren is voor het eerst uitgevonden in 1891 door de Japanse chemicus Jokichi Takamine. En ja, het werd ook onder andere gebruikt om een voedingsmiddel langer te kunnen bewaren, maar dat is niet het enige waarvoor fermentatie gebruikt is.
Desondanks fermenteren dus al generaties terug gaat zien wij ook nu dat dit nog steeds toegepast wordt in onze huidige voedingsindustrie. Denk bijvoorbeeld aan producten als kaas, yoghurt, brood, wijn, bier, augurken, olijven en nog veel meer. Dit zijn producten die je dagelijks nuttigt en waarvan je misschien niet eens wist dat ze gefermenteerd zijn.
Wat betekent fermenteren nou eigenlijk?
Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van groente, fruit, vlees, vis en zuivel om het langer houdbaar te maken. Nu vraag je je wellicht af of fermenteren dus wel gezond is. Het antwoord op die vraag is zonder meer ja, ook al klinkt dat misschien niet zo geloofwaardig als je aan rotten denkt.
Het is in eerste instantie belangrijk om het woord rotten niet al te letterlijk te nemen. Bij fermentatie zijn micro-organismen druk aan het werk om de structuur, de smaak en de houdbaarheid van producten te veranderen. Het wordt rotten genoemd omdat er bacteriën of schimmels worden ingezet om dit effect te bereiken. Je dient echter bij dit rotten niet te denken aan beschimmelde voeding (met pluizig haar erop) of echt stinkende, rottende producten maar het gaat juist om producten die zuur en toch ook fris van smaak worden door het fermenteren. Het bederft dus niet maar wordt juist veel langer houdbaar gemaakt met deze methode. Daarnaast is fermentatie ook een goede manier om smaken aan te passen. Denk aan bier, brood, wijn, zuurkool, yoghurt, boter, kaas en zure room, maar ook vanille, koffie, thee, chocola, droge worst, tabasco, sojasaus zijn gefermenteerd. Dertig tot 40% van de producten die we dagelijks eten zijn ontstaan door fermentatie. Gelukkig voor ons kunnen we zelf ook fermenteren en is het ook nog is makkelijk en leuk om te doen.
Wist jij dat?
Jouw cellen voedingstoffen opnemen en afvalstoffen uitscheiden. Wanneer jouw cel te veel omega 6 bevat en te weinig omega 3 werkt de cel niet optimaal. Op de lange termijn kan dit voor problemen zorgen. Wil jij een optimale cel werking? Zorg dan dat jouw cel gezond wordt door omega 3 toe te voegen aan jou huidige voedingspatroon.
Volg Online Een Cursus
Blog Categorieën
Waarom passen we fermenteren toe?
Naast de houdbaarheid van een product verlengen en de smaken veranderen, heeft fermenteren ook veel gezondheidsvoordelen. Zo is gefermenteerd voedsel beter verteerbaar en kan het makkelijker worden opgenomen in je lichaam. Dit komt omdat de goede bacteriën die door fermentatie ontstaan de lastig opneembare stoffen in voedingsmiddelen afbreken. Slecht afbreekbare stoffen kunnen worden gevonden in voedingsmiddelen als paprika, ui en prei. Deze groenten zouden dus door fermentatie beter kunnen worden opgenomen in het lichaam. Je zal dan minder snel klachten ervaren als krampen, buikpijn of een opgeblazen gevoel.
Naast dat fermentatie slechte dingen afbreekt, bouwt het ook goede dingen op. De darmen krijgen probiotica en deze zijn goed voor jouw immuunsysteem en beschermt onze dikke darm tegen ziektemakers. Probiotica zijn levende bacteriën (micro-organismen) die helpen de darmen gezond te houden en zo dus je gehele immuunsysteem. Probiotica kun je ook slikken in supplement vorm, maar het is lekkerder om het te drinken. Een voorbeeld van een probiotica-drankje is kefir.
Kefir gefermenteerde drank
Een steeds bekender wordende drank is Kefir. Kefir is een van de dranken naast Kombucha en Gemberbrug die veel probiotica bevat. Het is dus goed voor het darmenstelsel! Het is een frisse drank met een prikkel op de tong. Door het fermentatie proces ontstaat er namelijk koolzuur waardoor het proeft als een soort zoete frisdrank. De perfecte en gezonde vervanger voor alle slechte frisdranken zoals cola, siroop, sinas etc.
Lijkt het jou leuk om te beginnen met Kefir, wat dus niet alleen ontzetten lekker is maar ook nog eens een verantwoord drankje met vele gezondheidsvoordelen, kijk dan de video: Start jou eigen kefir proces. In deze video wordt een basis recept weergegeven, maar er zijn veel meer recepten te vinden. Het is maar net wat je lekker vindt.
Hoe schaf je kefir aan?
Kefir verdubbeld al na 3 dagen. Zo heb je dus al snel té veel Kefir. Op Marktplaats zijn er genoeg advertenties voor het kopen van Kefir. Het kost haast niks en er is altijd wel een adres bij jou in de omgeving. Super handig dus!
Koop je het liever in de winkel dan is https://www.kefirshop.nl/ De beste plek om je kefir aan te schaffen. Ze hebben alles wat je nodig hebt om te starten met Kefir fermenteren op één plek.
Wil je meer dan alleen kefir fermenteren? Start dan met het fermenteren handboek!
Houd jij ook zo van in de keuken staan en wil je eens wat nieuws proberen? Naja ‘nieuw’ het is al eeuwen oud, maar voor jou nog helemaal nieuw. Start dan de onderstaande online cursus of lees het handboek over fermenteren. Hierin staan vele recepten, handige tips en trucs en eigenlijk alle informatie die je nodig hebt om te starten met fermenteren.
In het handboek lees je wat fermentatie inhoudt, wat je ervoor nodig hebt, waarom jij het zou moeten doen, wat de gezondheidsvoordelen zijn en natuurlijk heerlijke fermentatie recepten. Recepten waar je zelf nooit aan zou denken en niet eens wist dat dit mogelijk was. Dit voor een prijs van 12 euro! Waarom zou je nog twijfelen?
Ben jij niet zo van het lezen, maar heb je liever uitleg en recepten via beeldmateriaal? Start dan met de online cursus fermenteren! Super leuk en leerzaam.
Zin gekregen om te beginnen met fermenteren? Druk dan hieronder op de link voor het handboek of de online cursus en leer wat er allemaal mogelijk is!
Ook Interessant voor jou
Interessant Voor Jou
Herfstdip Verminderen Door je Immuunsysteem te Versterken
Heb jij dat ook wel is, een herfstdip. De dagen worden korter, het weer wordt slechter en iedereen om je heen wordt verkouden. Elk jaar weer hetzelfde liedje. Niet gek natuurlijk na zo’n mooie...
Is Collageen Hyped of Toch Noodzakelijk?
We hebben allemaal misschien wel eens van collageen gehoord. Momenteel/nog steeds is het een veel benoemd product op vele websites, magazines en schoonheidssalons. Het klinkt als een...
Gebruik 6 Maanden Omega3 en Krijg Een Test Gratis
Test de Verhouding Omega 3, Omega 6 en Omega 9 in Jouw Bloed In mijn eerder geschreven artikel over de gezondheidsvoordelen van Omega 3 is omschreven waarom jij Omega 3 dagelijks zou moeten...
Neem Contact op
Bedankt voor het lezen van deze blog! Als je vragen, opmerkingen of suggesties hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen. Bedankt en tot snel!